Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък,

...
Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък,
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: Васил Божков е екстрадиран, не се прибрал сам!

Хазартният необут Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе задържан още на летището, не се е върнал непринудено, каквото в началото усещане остави. Той е екстрадиран от управляващите на Обединените арабски емирства. Информацията бе доказана импровизирано от прокуратурата за Mediapool.

Българските управляващи са получили публично писмо от управляващите на ОАЕ с дата 23 август, с което са известени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за упования час на кацането на самолета с екстрадираното лице на " Летище София " – 15:15 ч.

Първоначално Божков сътвори усещането, че се прибира в България по лично решение, а юристът му твърдеше, че пътуването е планувано от дълго време, само че до момента предприемачът нямал  " позволение "  от управляващите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за позволение, а за екстрадиция. 

" След някои събития, свързани със правосъдната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе деяние за връщането си в страната, когато реши, че нещата в България се поменят в позитивния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите каузи против него за закононарушение против страната ", каза през уикенда адв. Георги Гатев.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за изгонването на Божков. Дълго време обаче българските управляващи нямаха никакъв отговор от емирствата, заради което се стигна даже до спиране на едно от делата против бизнесмена – с престъпните обвнинения.

Разследването бе спряно поради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до управляващите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 година, а отговор не е получен. Второто е от предишния юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за покачване на обвиняване да бъде връчено персонално на обвинения, прокуратурата трябваше да се опита да намери Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно покачване на обвинявания. Без обаче да е изработен опит за намирането му, процедурата нямаше по какъв начин да продължи преди връщането на предприемача на българска територия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР